• Tääkliilia ehk Yucca istikud/jupid (foto #1)

1 / 1

Kuulutus ei ole aktiivne

Tääkliilia ehk Yucca istikud/jupid

1tk - 1.50

Tääkliilia on pärit Kesk-Ameerika kuivematelt aladelt, kuigi on liike, mis kannatavad ka külma kasvades Põhja-Ameerikast kuni Kanadani välja. Looduses kasvavad koos agaavide ja kaktustega. Tääkliilia kuulub agaaviliste sugukonda. Inglise keeles kutsutakse tääkliiliat karuheinaks ja Aadama nõelaks (bear-grass, Adam’s needle). Argikeeles tuntakse tääkliiliat ka jukana või jukapalmina.

Kareda servaga lehed on jäigad, mattrohelised, nahkjad ja mõõkjad. Lehed moodustavad puhma. Looduses kasvab kuni 15 m kõrguseks, sisetingimustes siiski vaid 2-3 meetri kõrguseks.

Toataimena kasvatatakse peamiselt hiigel- ja aaloelehist tääkliiliat. Suhteliselt vähenõudlik taim, kuid kasvukoha valik on oluline.

Temperatuur ja niiskus

Talvel soovib taim jahedat ruumi (10-12 kraadi, aga mitte alla 7 kraadi), kuid ei nõua väga niisket keskkonda. Liiga soojas võib taim välja venida. Jälgida tuleks, et kasvukoht oleks õhurikas.

Valgus

Kasvab valges keskkonnas taludes ka otsest päikest (viimast võimalusel siiski vältida). Asetada kõige valgemasse kohta, lõunapoolsesse tuppa. Kui taim panna hämarasse kohta, siis venib ta välja.

Kastmine

Suvel tuleb kasta rohkem, talvel vähem (nt kord kuus). Siiski kasta harvemini kui teisi toataimi hoides pinda ühtlaselt niiskena. Keskküttega ruumis võib aeg-ajalt piserdada.

Väetamine

Suvel tuleb rohkem väetada (siiski mitte tihedamini kui kord kuus). Muidu harvemini. Ümberistutamise aastatel tuleks väetamist vähendada või üldse mitte väetada.

Õitsemine

Taime õied on rippuvad kellukjad värvilt valged või kreemikad, kuid Eestis toatingimustes kasvatades on keeruline õitsema puhkemist saavutada.

Ümberistutamine

Üle aasta on soovitav ümber istutada kevadel. Kasutada savist huumusrikast mulda, millele on lisatud liiva. Poti põhja on hea panna purustatud savipoti tükke. Plastmassist potis kipub ümber minema, seega on hea kasutada savist potti tasakaalu säilitamiseks.  

Paljundamine

Paljundatakse kevadel külgharudest tehtud pistikutega (lehed tuleks kokku siduda) või tüvetükkidega või jagamise teel. Pistikute puhul arenevad alles jäänud tömbist uued võrsed.

Kahjurid ja haigused

Kilptäi ja villtäi. Ülekastmisel võib tekkida juuremädanik.

Muu

Suvel võib viia õue, alguses poolvarjulisemasse ja siis valgemasse kohta.  

  • Kategooria Taimed
  • Lisatud 05.10.2020 16:32

Amiy

Kasutaja alates aprillist 2013

  • Eraisik
  • 0 kuulutust
A
Jälgi

Sarnased kuulutused

Vaatamisi: 132

Kuulutuse number: 10211133

Teade rikkumisest

okidoki kasutab teenuste isikupärastamiseks küpsisefaile. Täpsemalt